Medicijnen
We doen er alles aan het leven van de Nishikigoi zo aangenaam mogelijk te maken. Filter systemen, waterverbeteraars, goede voeding en een biologisch evenwicht in de vijver zijn hierbij van groot belang en er wordt dan ook veel aandacht aan gegeven.
Ondanks onze goede zorg voor de Nishikigoi is ze vatbaar voor verschillende ziektes en parasitaire aandoeningen. Niet alleen de weerstand van de Koi maar ook de activiteit van de parasieten/bacteriƫn ligt op een hoger niveau bij de hogere zomer temperaturen. Er zijn verschillende oorzaken waarom in de zomer, ondanks de goede condities toch nog problemen ontstaan. In de zomerperiode vinden we in de top vijf van voorkomende ziekten, de volgende parasieten: Trichodina, Costia, Witte stip, Chidonella en wormen. Een parasiet is een organisme dat leeft ten koste van zijn gastheer. Dat een parasiet schadelijk is voor uw Nishikigoi, wordt bepaald door de soort van parasiet, maar vooral door de immuniteit van de gastheer.
Verder komen ook steeds meer bacterieproblemen voor in de warmere maanden. De belangrijkste oorzaken voor de ziekten zijn: wisselingen of aanvullingen in het visbestand zonder quarantaine, te korte quarantaineperiodes (bij dealers of thuis), de hogere temperaturen, kwalitatief mindere voeding en een slechte waterkwaliteit. Evenals bij het ontstaan van ziekten in het voorjaar, heeft u hier zelf invloed op.
Gelukkig zijn er dan betrouwbare medicijnen verkrijgbaar om de Nishikigoi weer gezond te krijgen. Wij adviseren u altijd een dierenarts of ervaringsdeskundige te adviseren en onder begeleiding medicinale middelen toe te passen.
Wondbehandeling
Onder wondbehandeling verstaan wij de verzorging van een wond waarbij de oorzaak van de wond wordt aangepakt en een infectie voorkomen kan worden. Is de wond ernstig en heeft U geen ervaring met het behandelen van een wond raadpleeg dan een deskundige
Voor de wondbehandeling heeft men de volgende spullen nodig:
- Een voor koi geschikt schepnet
- Een koisok
- Een verdovingsbak
- Desinfecterende vloeistof (alcohol 70% of waterstofperoxide)
- Propolis Woundseal / Propolis Tinctuur
- Narcosis
- Microscoop
- Glaasjes
- Steriele handschoenen
- Pincet
- Schaartje
- Wattenstaafjes
Een goede wondbehandeling
Als u een wond gaat behandelen zorg er dan voor dat alle benodigde zaken gereed hebt staan. Vul de behandelbak met vijverwater en voeg de verdovingsvloeistof toe (let op gebruiksaanwijzing). Laat dit een aantal minuten staan. Vang de Koi en breng hem over naar de behandelbak Wacht tot de Koi op zijn kant gaat liggen. Laat de Koi niet te lang in de verdovingsvloeistof liggen. Leg de Koi op een vochtige schone doek en bedek het hoofd.
Pak de desinfecterende vloeistof en wrijf deze in en rond de wond krachtig uit . Verwijder losse, of kapotte schubben. Gebruik bij het schoonmaken van de wonden wattenstaafjes. Deze worden gedompeld in waterstofperoxide en hierna wordt de wond grondig schoongemaakt. Ook de schubben rond de wond moeten zorgvuldig schoongemaakt worden. Dit betekent dat men met de wattenstaafjes onder elke omliggende schub waar men met het wattenstaafje onder kan komen men dit ook zeker en grondig moet doen. Pas als men duidelijk ziet dat er minder vuil van de wond en onder de schubben uitkomt kan men spreken van een goede wondbehandeling. Dompel nooit twee maal dezelfde kant van het wattenstaafje, maar draai hem eenvoudig om en gebruik de nieuwe schone kant.
Wrijf met een vinger het wondgebied schoon, dep vervolgens met een wattenstaafje met daaraan wat desinfecterende vloeistof de wond af. Breng een laagje Propolis Woundseal / Tinctuur op de wond. Wacht nog enkele seconden zodat de zalf kan inwerken en plaats vervolgens de Koi terug in de vijver. De Koi dient nu nog steeds in de gaten gehouden te worden of hij weer goed bijkomt. U kunt onder het wateroppervlakte enkele minuten de Koi heen en weer wiegen, hierdoor spoelt U de kieuwen en zal de Koi sneller bij komen.
De door House of Kata gebruikte propolis is gegarandeerd vrij van wassen. En daarmee veilig te gebruiken voor uw Nishikigoi zonder de kans op verkleving van de kieuwflagellen.
Enkele belangrijke tips:
- Als de Koi langer uit het water blijft dan verwacht spoel dan regelmatig wat water in de kieuwen.
- Plaats nooit meerdere Koi in de verdovingsbak.
- Verlies de verdoofde Koi nooit uit het oog.
- Bij twijfel raadpleeg een specialist.
House Of Kata Koi Products is niet aansprakelijk voor behandeling.